Je moet niet zielig uit het raam gaan zitten staren

Jef (86), regio Nijmegen, weduwnaar, vrijwilliger

De laatste corona-moppen

Met mij gaat het goed, ik kan niet anders zeggen. Ik kan me in huis prima bezighouden en kan gelukkig iedere dag een wandelingetje van één of anderhalf uur maken, zeker met dit mooie weer. Mijn dochter doet de boodschappen en zet deze in de garage, vanaf de oprit zwaaien ze dan even naar elkaar. Gewoonlijk eten we een keer per week samen, maar dat kan nu niet. Ik heb nu met mijn drie kinderen veel contact via chats en WhatsApp, ik krijg tekeningen, cartoons en de laatste corona-moppen toegestuurd. Ik ben blij dat het goed met hen gaat, ze werken nu vanuit huis. Mijn zoon werkt op een basisschool en coördineert het leren op afstand. Mijn beide kleinkinderen zitten voor hun eindexamens, eentje op de middelbare school en de andere op de hogeschool. Ze vinden het wel spannend hoe dat zal gaan.

Gelukkig geen lock-down

Ik ben blij dat er geen totale lock-down is, nu kan ik toch iedere dag even naar buiten. En ik ben heel erg blij dat mijn vrouw dit niet meer mee hoeft te maken. Zij leed aan dementie en was in een verpleeghuis opgenomen. Ze zou het natuurlijk niet begrepen hebben. Dat je niet op bezoek kunt, en dat je thuis maar zit te denken hoe het zou gaan, dat is vreselijk.

Swifferen

Ik heb nu alle tijd, maar sta ‘s ochtends toch op de normale tijd op. Ik douche, maak mijn bed op en dan begint de dag. In huis doe ik wat huishoudelijke klussen, zoals het swifferen van de vloeren. En nu ik meer tijd heb, ben ik begonnen de kasten op te ruimen: wat hangt er allemaal en wat draag ik eigenlijk niet meer? Normaal schuif je dat voor je uit, maar nu heb ik er de tijd voor. Verder lees ik dat ene boek dat er al zo lang ligt en ga ik af en toe iets in de tuin doen. Dat zou ik nog bijna leuk gaan vinden.

Digitaal vergaderen

Ik ga nu natuurlijk niet bij de buren op de koffie, wat ik normaal gesproken regelmatig doe. Je ziet minder mensen, maar af en toe chatten we met vier man samen of we bellen. Dit geldt ook voor de vergaderingen van Netwerk 100: je kunt ook virtueel zaken bespreken en dingen met elkaar regelen. Deze week hebben we een vergadering van het dementieplatform, dat gaan we digitaal doen. Je moet toch zorgen dat niet alles stil komt te liggen.

Brievenbus op loopafstand

Je moet voorkomen dat je alleen maar naar buiten staart. Doe iets! Blijf niet stil zitten maar zoek contact met je naasten of verre vrienden. Via de telefoon of digitaal. Ik bel nu wekelijks een aantal leeftijdsgenoten of stuur een foto door. Ik heb een aantal leuke kaarten gekocht en ga mijn vrienden deze week een kaart sturen. De brievenbus is gelukkig binnen loopafstand. Je moet wel iets doen om het goed leefbaar te houden.

 

Jef’s verhaal is ingezonden door Netwerk 100, een samenwerkingsverband van professionele organisaties in welzijn, zorg, onderzoek en onderwijs in de regio Gelderland-zuid. Samen met ouderen ontwikkelt Netwerk 100 nieuwe projecten en producten die bijdragen aan het verbeteren van het welzijn van ouderen.