Hij gaf net dat extra beetje zorg

Jan werd tijdens de eerste coronagolf op de IC verpleegd door Patrix

Gewoon een griepje

De familie de Vries is begin dit jaar op skivakantie naar Italië gegaan, toen er nog weinig bekend was over corona. Na een dag of vier werd Jan ziek: “Je denkt dan al gauw: ‘Ach, het zal wel gewoon een griepje zijn ofzo.'” Maar het bleek niet zomaar een griepje: Jan had corona. “Jan heeft alles bij elkaar ongeveer vijf weken in coma gelegen,” vertelt zijn vrouw Diana. “De kinderen hebben hem al die tijd niet mogen zien.”

Elkaar even zien op het balkon

In de weken nadat Jan uit zijn coma ontwaakte, werd hij in het Catharina Ziekenhuis verpleegd door Patrix Lanen. Diana: “Hij gaf net dat extra beetje zorg. Zo regelde hij dat Jan zijn kinderen tóch even kon zien op een balkon van het ziekenhuis. Je zag gewoon hoe hij genoot van de wind in zijn haren, het zonnetje.” Patrix deed voor Jan ook heel kleine extra dingen, vertelt Jan: “Goh, zal ik je haren nog eens wassen. Dat waren gewoon bijzondere momenten.”

Weer terug naar de patiënt

Normaal bedient Patrix de hart-longmachine tijdens hartoperaties. “Heel technisch werk.” Tijdens de eerste coronagolf werkte hij voor zes à zeven weken als buddy op de IC. Deze periode heeft Patrix ook tot een inzicht gebracht: “Wat ik ben gaan inzien, is dat ik echt weer terug naar de patiënt wilde. Dat is mede door mijn periode met Jan op de IC gekomen.”

Groen hartje

Begin december zocht Jan, inmiddels hersteld, Patrix op in het ziekenhuis om hem te bedanken. Uit handen van echtgenote Diana ontving Patrix een ‘groen hartje’; een bedankspeldje voor mensen die iets bijzonders hebben betekend.

3FM Serious Request maakte een mooie reportage van het bezoek van Jan en Diana aan Patrix in het ziekenhuis. Bekijk de video hier.

Dit verhaal is met ons gedeeld door het Catharina Ziekenhuis. De foto’s zijn gemaakt door Kim Balster.