Mijn ontdekking van YouTube en live chatten

Ineke (83) uit Nijmegen

Oneindige variatie aan filmpjes

Mijn nieuwe leven met YouTube begon half maart, toen SeniorWeb me wees op het virtueel bezoeken van musea. Vrij snel ontdekte ik toen de oneindige variatie aan filmpjes op dat medium. Ik ging op zoek naar musea, documentaires en lezingen… En toen ontdekte de streaming van het Concertgebouw in Amsterdam. Ongelooflijk, wat ben ik gaan genieten!

Live optreden voor thuiszitters

Het begon met de korte concerten op de woensdagmiddagen: de ‘Empty Concertgebouw Sessions’. Een lege concertzaal, maar een live optreden van bekende musici voor ons thuiszitters. En door me te abonneren op die streaming ontving ik tijdig het bericht van elke nieuwe uitzending van de prachtigste – vroeger opgenomen – concerten van het Concertgebouworkest. Week in week uit, geweldig. Elke uitzending werd live ingeleid door iemand van het orkest. Die herken je nu ook als ze optreden!

‘Are you still listening?’

En toen ontdekte ik ook live chat. In de kantlijn van de uitzending kan iedereen commentaar leveren. Het bleek dat deze live concerten echt vanuit de hele wereld worden gevolgd: Taiwan, Canada, India, Japan, heel Europa, etcetera… en natuurlijk schreef ik dan ook ‘Hi from Nijmegen’. Vervolgens ontstond er vaak tussendoor een hele discussie. Zo bijvoorbeeld op een keer over wie de beste dirigent was. Toen heb ik wel even ‘ingegrepen’ en gevraagd: ‘Are you still listening?’.

Al het moois van YouTube

Drie weken geleden begon het Concertgebouw orkest weer live op te treden: voor een lege zaal, maar met wel wat mensen op de galerijen. En voor ons!

Voor mij is deze corona lockdown dus een fijne tijd geworden. Ik heb genoten van al het moois en interessante dat YouTube te bieden heeft. Ik blijf er zeker gebruik van maken.