We konden niet bij de uitvaart zijn, zelfs geen erehaag vormen

Herman (76 jaar) uit Ulft, vrijwilliger

Elke dag bewegen

Herman woont in Ulft, in de Achterhoek. Als ik hem bel zit hij op het roeiapparaat, maar hij maakt graag even tijd voor ons gesprek. Herman beweegt iedere dag; om de dag maakt hij een wandeling buiten, en de andere dagen traint hij binnen. Hij heeft naast het roeiapparaat ook een loopband neergezet die al tien jaar op zolder stond te verstoffen. Dat de loopband verstofte was niet omdat Herman niet meer bewoog, maar juist omdat hij elke dag buiten beweegt. Ruim tien jaar geleden hoorde Herman dat hij diabetes type 2 had, ouderdomssuikerziekte. Hij las in een Amerikaans boek dat je door intensiever te gaan bewegen hiervan kon genezen. Hij ging elke dag intensief bewegen en inderdaad: binnen enkele maanden was hij genezen van zijn suikerziekte.

Freewheelers

Hij was onder de indruk van het effect dat bewegen had op zijn gezondheid. Samen met een klein groepje senioren richtte Herman daarom ruim negen jaar geleden de FreeWheel club op. Deze club voor mensen die overdag niets om handen hebben, ‘Freewheelers’, komt elke ochtend van 9.00 tot 10.00 uur samen om buiten te sporten. Daarna drinken ze nog een kop koffie of thee. Bijzonder is dat er geen professionals bij betrokken zijn, maar dat de senioren zelf alles organiseren en ook de rol van coach op zich nemen. Inmiddels telt de club 170 leden. De Leyden Academy onderzocht het succes van de Freewheelclub, en of dergelijke clubs ook in andere wijken konden worden gestart. Zo werd de Vitality Club geboren. Inmiddels zijn er al meer dan 16 Vitality Clubs door het hele land waar veel mensen iedere ochtend samen buiten sporten.

Oefeningen voor op de stoel

De Freewheelclub komt door de coronamaatregelen niet meer bijeen. In plaats daarvan sturen ze nu wekelijks een nieuwbrief met beschrijvingen van de oefeningen rond aan de leden. In deze nieuwsbrief delen ze ook andere tips voor deze tijden, zoals hygiëne adviezen over het ontsmetten van deurkrukken, of over het slikken van vitamine C of D. Herman is ook voorzitter van KBO / Senioren Belang Ulft, waarbij ongeveer 150 senioren zijn aangesloten. Ook deze leden krijgen van hem allemaal tips aangeleverd om gezond te blijven. Hij stuurt bijvoorbeeld filmpjes door van Cordaan in beweging, waar ook oefeningen bij zitten die je zittend op een stoel kan doen.

Van het gas af

Herman blijft, behalve zijn wandelingen, zoveel mogelijk thuis. Zijn dochter doet de boodschappen. Hij verveelt zich thuis niet, hij is bezig in de tuin en doet klussen rond het huis. De daken van enkele schuurtjes in de tuin kregen nieuwe dakbedekking. Ook kluste hij aan oude zonnepanelen en installeerde hij een warmtepompboiler. Het milieu heeft op die manier geprofiteerd van de coronacrisis, want het huis kan hierdoor inmiddels van het gas af.

Erehaag bij de uitvaart

Herman hoopt dat de Freewheel club snel weer bijeen kan komen. Ze vormen een hechte gemeenschap. Onlangs was er een sterfgeval in de club. Niet door corona, de Achterhoek is tot nu toe gelukkig relatief gespaard gebleven. Maar de coronamaatregelen hadden wel effect op de uitvaart. De leden van de Freewheel club wilden graag bij de uitvaart zijn, maar dat was niet mogelijk. Ook een aangepast plan om met de leden langs de route een erehaag te vormen, was helaas niet mogelijk. In september bestaat de Freewheel club tien jaar. Hopelijk is er dan weer meer gelegenheid voor een feestelijke bijeenkomst om met elkaar samen te komen. Want hoewel veel leden de oefeningen thuis voortzetten, missen ze de sociale contacten met elkaar.