Ik maak me zorgen om het egocentrisme van mensen

Henry (57) uit Groningen, heeft de gratis software ‘Video Visite’ ontwikkeld

Veel thuis en alleen

Persoonlijk kan ik nog goed met het coronavirus en de maatregelen omgaan. Alhoewel ik wel erg voorzichtig ben en het virus natuurlijk niet wil oplopen. Mijn gezondheidssituatie en bijbehorende medicatie geven aan dat ik beter geen besmetting kan oplopen, omdat dat wel eens zeer ernstige gevolgen zou kunnen hebben. Veel thuis zitten en thuis werken, en weinig tot geen bezoek. En dat al driekwart jaar.

Blij met beeldbellen

Helaas houdt corona ook in dat ik mijn moeder met dementie in het verzorgingshuis minder kan bezoeken. En op het moment zelfs helemaal niet, vanwege een besmetting van een medebewoner. Maar lang leve de moderne techniek. Ik word blij van de glimlach op het gezicht van mijn moeder als ik met haar aan het beeldbellen ben. “Mijn zoon is vandaag op bezoek geweest,” zegt ze na het beeldbelletje tegen de verzorging. Zo’n indruk maakt het op haar. “Dat dit mogelijk is,” zegt ze dan, “met die techniek van tegenwoordig. Het is een wonder!” Mijn moeder geniet ontzettend van dat contact. Het maakt het isolement door de coronaperikelen voor haar, en voor ons, een stuk draagbaarder. Het is dan ook iets wat ik ook anderen graag zou gunnen.

Video Visite

Stel je voor dat we voor bewoners van een verzorgingshuis, of in andere woonsituaties, voor op hun kamer een apparaat beschikbaar zouden kunnen stellen waarop ze kunnen beeldbellen zonder dat ze daar iets voor hoeven te doen, zonder dat ze het apparaat hoeven te bedienen, en zonder dat verzorgend personeel daarbij aanwezig hoeft te zijn. Ik heb daarom als lotgenoot belangeloos het initiatief ‘Video Visite’ gestart, dat is beeldbellen op zijn simpelst. Deze software-oplossing is gratis, met uitzondering van eventuele hardware.

Betere tijden

Ik vind de maatregelen passend, en ook noodzakelijk. Ik hoop dat iedereen zich er zoveel mogelijk aan zal houden, zodat er ook weer snel perspectief op betere tijden gaat ontstaan. Wellicht iets te veel gevraagd, ervaar ik helaas…. Ik maak me soms zorgen om de onwetendheid, en eigenlijk ook wel om het egocentrisme van mensen. Het ontkennen van de problematiek omdat men zelf denkt er niet door te worden geraakt. Maar gelukkig zijn er ook veel hartverwarmende acties die door en voor onze medemensen ondernomen worden.

Hulp en aandacht

Gezellig met vrienden een keer uit eten of aan de borrel gaan, is iets wat wel erg ontbreekt momenteel. Virtueel is dit alles toch anders, ik mis het dan ook wel. Ook de vakantie was nou niet echt een normale situatie waarin je lekker kunt ontspannen en je gedachten kunt verzetten. Uiteindelijk hoop ik dat er wat meer aandacht is voor mensen die het wat minder hebben. Dat men hulp biedt waar dat nodig is, en dat kan heel simpel door aandacht te schenken.