Heerlijk om weer samen te kunnen fietsen

Cora (71) en Anke (77) uit Den Haag, vriendinnen, allebei weduwe

Lange fietstochten

Cora heeft wel kennissen, maar geen van die contacten houdt van fietsen. Via een oproepje op de website van Vraagelkaar kwam ze in het najaar van 2019 in contact met Anke. De dames hadden meteen een klik en maakten wekelijks lange fietstochten. Vanwege corona kon dit een paar maanden niet, maar sinds half juni ontmoeten ze elkaar weer, op veilige afstand.

Maandenlang thuis

Midden in de coronacrisis bezocht Cora twee keer het Thuiscafé van Vraagelkaar. Ze deed mee aan alle workshops. “Wat een leuk initiatief! Ik vond het een goede afleiding. Maandenlang heb ik thuisgezeten. De boodschappen werden voor mij gehaald en mijn laptop en mobiel waren mijn enige contact met de buitenwereld. Dat Thuiscafé was echt een uitkomst. Ik heb meegedaan met yoga en heb meegedanst. De workshop schilderen had ik niet zo’n interesse in, maar daar was zulke prachtige pianomuziek bij dat ik ben blijven hangen”, zegt Cora.

Komt tijd, komt raad

Cora is blij dat ze Anke nu weer in levenden lijve kan ontmoeten. “Ik noem haar zeker een vriendin. We zijn allebei weduwe en dat schept een band. Anke is een pittige dame die haar mening durft te geven. Ze is heel vriendelijk en ze zeurt niet”, lacht ze. “Ik ontmoet Anke wel weer, maar op afstand. Anke durft hier nog niet langs te komen. Komt tijd, komt raad.” Ook Anke beschouwt Cora als een vriendin. “Ze is gezellig, leuk, eerlijk en oprecht. Een leuke klik hebben we. Het is echt heel plezierig. Van allebei de kanten. Niks hoeft en alles mag. Als we het niet met elkaar eens zijn, dan zeggen we het. Dan hou je de vriendschap het langste vol”, zegt Anke.

Weer wat vrijer

In coronatijd hielden ze contact door te bellen en te appen. Anke is blij dat samen fietsen nu weer kan. “Ik vind fietsen heerlijk. Toen er corona heerste, fietste ik wel in mijn eentje. Maar nu worden we toch weer wat vrijer. We fietsen samen tien tot vijftig kilometer. Laatst bijvoorbeeld naar Noordwijk. Dat is een aardig stukje. We hebben wel allebei een elektrische fiets, want de leeftijd gaat wel meespelen. Ze hebben ze niet voor niets uitgevonden, haha!”

Het verhaal van Cora en Anke is ingezonden door Vraagelkaar.nl, een website waar mensen met elkaar in contact kunnen komen om samen iets leuks te doen en/of iets voor elkaar te betekenen.