Opgewektheid is altijd goed

Hans (80) uit Oegstgeest, verloofd, gepensioneerd, schrijver

Momentje voor jezelf

Mijn verloofde Ingrid woont op 200 meter van mij vandaan. We zijn veel bij elkaar, eten en slapen altijd samen. Maar we zijn niet tot elkaar veroordeeld in één huis, we hebben af en toe momentjes voor onszelf. Dat scheelt. Verder is het wel surrealistisch. Er komt geen vriend langs. Mijn zoon Taco brengt soms een pan soep, of hij hangt een zakje aan de deur met een mooie boterkoek. Mijn kleindochter werd laatst zestien, we hebben op afstand een cadeautje afgegeven. Gek hoor.

Bollenvelden

Elke ochtend gaan we een half uur joggen. Ik draag een stappenteller, wil elke dag minstens 7.000 stappen zetten. Dat is vijf kilometer. Soms ga ik ’s avonds nog even eindje om, om dat doel te halen. We fietsen ook veel, laatst zijn we twintig kilometer gaan fietsen door de bollenvelden. Ik hou van de bollen. Het is daar nu prachtig en hartstikke rustig, geen bussen met toeristen en je kunt zo de weg oversteken.

Pijp roken

Een goede kennis van Ingrid ligt in het ziekenhuis met corona, ik zat niet zo lang geleden nog naast hem bij een verjaardag. Zo kent iedereen inmiddels wel iemand met het virus. Zelfs de Prime Minister ligt op de IC, dat is toch ook wat? Ik behoor tot de risicogroep. Als ik thuiskom van de Albert Heijn of de viskraam, moet ik van Ingrid meteen mijn handen wassen. Ze is verpleegkundige geweest, ze let heel goed op me. Zegt ook dat dit hét moment is om te stoppen met pijp roken, maar dat blijft lastig hoor… zeker nu we zoveel in de tuin zitten.

Knikkende knieën

Ik mis het voetbal heel erg, ben een grote Ajax-fan. Hoe gaat de competitie nu aflopen? Ik ben het wel eens met die burgemeester van Eindhoven, dat je de wedstrijden niet zomaar kan laten uitspelen, ook niet zonder publiek. De supporters komen dan toch bij elkaar en die menigtes wil je vermijden. Maar zoals Cruyff zei, elk nadeel heeft z’n voordeel. Ik ben nu niet meer zo gespannen op zondag. Studio Sport kijken met knikkende knieën… dit geeft ook wel rust!

Kaart met een bootje

Elke week bezoek ik mijn maatje Dick, in een verpleeginrichting. Daar mag ik niet meer heen. Ik stuur nu nogal wat kaarten weg naar familie en vrienden, ook naar Dick. Een mooie met een bootje erop, met de vraag hoe het met hem gaat, en wat jammer dat je niet naar buiten mag. Ik bel hem af en toe, hij is lichtelijk in de war, maar altijd zo opgewekt! Dick heeft een moeder van 94 die altijd sap komt brengen voor haar lieve zoontje. Die moet ze nu afgeven aan de voordeur.

Jeugdboeken herlezen

Ik ben mijn jeugdboeken aan het herlezen. Winnetou van Karl May en Fulco de Minstreel en Het Slot op den Hoef, boeken over de late middeleeuwen van Cornelis Johannes Kieviet, je weet wel van Dik Trom. Op je oude dag word je weer kinds… Ik lees ze met heel groot plezier, weet nog goed dat ik een jaar of twaalf was en vastbesloten was om later net zulke mooie boeken te schrijven. Mijn laatste boek, Het woelige leven van David Castorp, heeft goeie recensies op Bol.com maar de verkoop is nog belabberd. Ik wil nu schrijven over Spinoza. In zijn (moeilijke) Ethica schreef hij ‘Opgewektheid is altijd goed’. Dat snapt iedereen, daar is niks filosofisch aan. Een Spinoza-kenner vatte de kern van zijn werk samen als ‘Het komt zoals het komt’. Ook een treffende uitspraak voor deze tijd.

Staatsman

Ik heb veel bewondering voor Rutte, vind dat hij het werkelijk heel goed doet. Hij is nu echt een staatsman. Ze nemen zelfs een PvdA’er op in het team, omdat hij zo deskundig is. Dat is wel heel bijzonder. Zelf ben ik al jarenlang lid van D66. Ik kreeg laatst zelfs een bosje bloemen van ze, aan de deur gebracht door een prachtige jonge vrouw. Op zichzelf al genoeg reden om lid te worden van die club.

Kort geheugen

Als de coronacrisis voorbij is, dan hoop ik dat er een mentaliteitsverandering komt. Deze tijd heeft veel mensen aan het denken gezet. Waar zijn we mee bezig met z’n allen? Je kunt met veel minder heel gelukkig zijn. Tegelijkertijd hebben we allemaal een kort geheugen. Als straks de terrassen en cafés weer open gaan… ik denk dat vooral jonge mensen zich er dan helemaal in storten.