Gerda (72) uit Den Haag, weduwe
Afimo was de regering voor
Het was 11 maart, ik weet het nog precies, we hadden club. Er waren heel weinig mensen. De angst zat er al in en dat terwijl corona nog helemaal niet eens zoveel in het nieuws was. Na afloop zaten we met een paar bestuursleden bij elkaar en zeiden we: ‘De mensen zijn huiverig om naar de club toe te komen. Weet je wat? We sluiten hem twee weken.’ Ook wij wisten toen nog helemaal niet wat het allemaal in zou gaan houden. De volgende dag hebben we iedereen een bericht gestuurd dat we tijdelijk sluiten. Diezelfde middag kwam Rutte met het bericht over corona in de intelligente lockdown. In feite was Afimo de regering een stapje voor.
De buurthuizen mogen nog niet open, dus wij zijn ook nog steeds gesloten. We bellen elkaar nu. Dat wordt erg op prijs gesteld, maar we missen elkaar en de activiteiten wel.
Handen wassen
Ik ga gewoon naar buiten, haal mijn boodschapjes, met als verschil dat ik nu met een boodschappenbriefje naar de winkel ga. Met dat briefje ben ik snel klaar. Zodra ik de boodschappen in de auto heb gezet en ik zit, pak ik de handgel. Overigens niets nieuws voor mij, ik gebruik het al jaren en het zit ook al heel lang standaard in mijn handtas.
Mijn zus is wat spastischer in de omgang met de regels. Haar kinderen komen, maar blijven op 1,5 meter afstand. Bovendien wast ze vaak haar handen. Ik zeg haar: ‘Je bent alleen thuis, niemand die je ziet. Waarom ga je 20 keer per dag je handen wassen? Waarvoor?’ Mensen worden naarmate ze ouder worden volgzamer. De regering heeft gezegd wat je moet doen en nu zijn ze zo bang om het anders te doen. Echt waar. Veel gaan niet naar buiten. Dan denk ik: goede genade, je kunt toch een rondje lopen? Corona hangt niet in de lucht. Niemand zegt dat je thuis moet blijven.
Woongemeenschap
Zeventien jaar geleden ben ik in een woongemeenschap voor Creoolse ouderen gaan wonen. Ik was destijds de jongste en werkte nog. Inmiddels wonen er ouderen met allerlei verschillende achtergronden. Je zou verwachten dat we allemaal dingen met en voor elkaar doen. Helaas is dat al jaren niet meer het geval. Sommigen helpen elkaar wel en er zijn nog wel wat activiteiten. Het wekelijkse kopje koffie en een bingo. Maar op de bingo komen meer mensen van buitenaf dan vanuit de gemeenschap. De voorzitter had deze al voor de toespraak van Rutte gesloten. Een van de bingospelers was op vakantie geweest naar Italië, maar achteraf bleek dat ze de bingo niet had bezocht.
Demonstraties ‘Black lives matter’
Ik neem de demonstraties ‘for granted’. Racisme is er altijd geweest, zeker in Amerika. Ik zie het in mijn leven – en ook niet in het leven mijn kinderen – veranderen. Het is jammer dat mensen zo onderdrukt worden. Zelf heb ik nooit discriminatie geproefd, maar het is er, dat weten we. Ik heb twee kleinkinderen die echt donker zijn. Wat er op hun pad komt straks als ze moeten gaan werken, zullen we zien. We voeden ze niet met racistische gedachten op. Onze hele familie is een mengelmoes. Mijn opa was blank, trouwde in Suriname een Joodse vrouw en hun kinderen trouwden met degene van wie ze houden: Creool, Javaan, Hindoestaan, het maakt niets uit. Bij ons is het dus gewoon dat je alle rassen in je familie hebt.
Ik heb op de iPad de livestream van de begrafenis van George Floyd aangezet. Het duurde vier uur. Ondertussen heb ik op tv naar andere dingen gekeken. Het duurde te lang en was niet interessant meer. Je zal er maar vier uur gezeten hebben.
Femke mag blijven
Ze hebben voor wat betreft de demonstaties geleerd van Amsterdam. Het gaat nu echt op afstand. En ik vind: als je die afstand bewaart, waarom mag je dan niet demonstreren? Dat ze Femke hebben aangevallen vind ik jammer. Gelukkig gaat ze niet weg. Als ze de microfoon had gepakt en de mensen had gezegd dat ze weg moesten, dan had je rellen gehad. Ze heeft een beslissing genomen die op dat moment het beste was. Ik sta achter haar. In de Tweede Kamer wordt veel te veel geluld. Politiek is overal op de wereld hetzelfde. Allemaal: kiekeboe!