Tijdens wandelingen ontstaan spontane gesprekken. Zo weet ik nu alles over tuintegels

Ger (74 jaar) is weduwnaar en woont in Oegstgeest

Sociale beperkingen

Ik kan mij goed redden hoor! Maar COVID 19 heeft zeker invloed op mijn leven. Door de sociale beperkingen kan ik niet degene zijn die ik ben. Ik voel mij wat ouder, slaap minder goed. Ik draai de bekende wandelrondjes rond het huis af en mis het spontaan bezoeken van vrienden en het gezamenlijke concertbezoek, theater, dans, musea etc.

Daarentegen ben ik blij met de concerten en dansvoorstellingen die nu ruim via Youtube worden aangeboden. Pas nog een concert gezien dat op dat moment daadwerkelijk werd gespeeld. Toch weer spannender dan een filmopname.

Meer oog voor detail

Zo nu en dan moet ik aan vroeger denken toen ik kind was. Het leven nu heeft iets van de sfeer van toen. Het is nu ook rustig. Ook geen vakantie voor mij en dus geen vakantiestress. Er is heel weinig vliegverkeer en meer ruimte voor zingende vogels. Het lijkt wel of je meer oog voor details krijgt. Waar je normaal overheen loopt blijkt een mooie straattekening te zijn van kinderen. Corona krijgt daarbij ook veel aandacht.

Moderne communicatiemiddelen

De huidige technische communicatiemogelijkheden doen zeker niet aan vroeger denken. Sinds enige weken heb ik Google Zoom leren kennen. Thuis, voor de computer met mijn bekende dansgroep in beeld, dansen we samen met Danspark.org. Super! De deelnemers hebben een vorm van bewegingsbeperking en dansen normaal o.a. in de collegezaal van Leyden Academy.

Spontante ontmoetingen

Tijdens de wandelingen ontstaan er aardige ontmoetingen. Veel meer dan in de pre-coranatijd. Zo had ik pas nog een gesprek met een onbekende twintiger die zijn tuin aan het betegelen was. Een gewone groet is nu niet voldoende. Hij vond het zichtbaar fijn om weer eens met iemand spontaan te praten. En ik weet na twintig minuten alles over tuintegels. Leuk!

Het normale leven

Het leven kan binnenkort, wat aangepast, gelukkig weer normaler worden. Ik kijk uit naar mijn vrijwilligerswerk in het verpleeghuis Wijckerslooth. Daar hebben we een overleg met familie, bewoners en teamleiding samen. “Hoe gaat het op de afdeling?” Mooi en zinvol om dat te organiseren. Ik denk wel dat het met name daar nog wel even gaat duren.