Mijn vader voelt zich gegijzeld in zijn kamer

Geeske (60) uit Gouda, mantelzorger voor haar vader

In hongerstaking

Als mantelzorger kwam ik dagelijks mijn zorgpa wassen, aankleden, zijn kamer verzorgen en we maakten onze dagelijkse wandeling/uitje. Dit is nu al sinds de sluiting niet mogelijk. Hij zit tussen vier muren al die weken, eet slecht, is afgevallen en hem is alle lust om verder te leven ontnomen. Het is voor hem in zijn laatste levensfase zo moeilijk te verteren, hij voelt zich gegijzeld in zijn kamer. Mocht er weer corona uitbreken op de afdeling dan zou hij nog liever euthanasie plegen, in hongerstaking gaan of andere pogingen ondernemen om dit niet mee te hoeven maken.

Tijdelijk uit huis halen

De goedbedoelde actie vanuit het verpleeghuis om op afstand in een ‘praathuis’ of via een trap, minimaal contact te onderhouden met familie is voor hem onverteerbaar. Ik vind het ook echt een gijzeling, vind het eigenlijk ook strafbaar om mensen zo op te sluiten zonder de familie te betrekken bij oplossingen. Zoals de mogelijkheid om hem als familie tijdelijk uit huis te halen en voor hem te zorgen in deze crisis. Terwijl de regering het mogelijk heeft gemaakt om met behoud van kamer/terugkeergarantie tijdelijk uit huis te gaan, zie onder meer de website van Actiz. We denken er dus ook echt aan om stappen te ondernemen om hem uit het verpleeghuis te kunnen halen. Omdat het te lang gaat duren, en er bij een eventuele nieuwe corona-uitbraak weer opsluiting is en het dan überhaupt geen kwestie van leven of overleven is, maar zijn dood zal bespoedigen.

Samen in quarantaine gaan

Mijn advies aan alle verpleeghuizen en instellingen voor kwetsbare mensen is om de familie te benaderen en de mogelijkheid te bieden om tijdens deze crisis de bewoners bij hun partners, kinderen of mantelzorgers uit te plaatsen. Om zich daar sterk voor te maken, ook om de zorgverleners in de verpleeghuizen te ontlasten en de kans om besmet te worden te verkleinen. De familie heeft het er graag voor over om samen met  vader of moeder in quarantaine te gaan als je ze in huis neemt. Liever samen met je dierbare dan op de wijze zoals nu, het is hartverscheurend.