Oudste inwoner van Woerden nog elke dag op de hometrainer

Frits (100) uit Woerden, gepensioneerd, weduwnaar

Dhr. Frits Nussy werd op 24 februari jl. honderd jaar. Hij is niet alleen Woerdens oudste, maar volgens zijn familie misschien ook wel de fitste eeuweling. “Om in conditie te blijven kruipt hij iedere dag op de hometrainer die prominent in de huiskamer staat,” zegt dochter Elly.

Een beetje noodzaak, zegt de jarige er zelf over. “Vorig jaar zomer had ik nog mijn loopje naar de Aldi en ging ik iedere week met mijn oudste dochter naar de markt. Dat was door het winterweer en ook vanwege de corona-ellende, niet meer verantwoord.”

Corona maakt ook dat het verjaardagsfeest niet gevierd kan worden, zoals de familie eigenlijk zou wensen. Dochter Elly: “Niemand kan binnenkomen natuurlijk. Hij woont in de Leliestraat gelukkig op een hoekhuis. De familie kan aan de ene kant de tuin in, zwaaien en aan de achterkant er weer uit.”

Dat kan nog een lange rij worden, want wie alle kinderen, klein- en achterkleinkinderen met aanhang optelt, komt op 45 personen.

KNIL

De eeuweling werd op 24 februari 1921 geboren op het eiland Ambon (Indonesië). In 1940 kwam hij in dienst van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Met de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië, verhuisde hij naar Nederland. Eerst naar het opvangkamp Amersfoort, waar de verdeling over de diverse locaties werd vastgesteld. “Mijn vrouw (in 2000 overleden, red.) en ik kozen voor Woerden.”

Aanvankelijk was het de oud-KNIL’ers verboden te werken, maar daar kwam in 1956 verandering in. “Ik mocht aan de slag in mijn oude beroep en ging werken als carrosseriebouwer. Eerst in Utrecht, daarna bij Verheul in Waddinxveen en uiteindelijk bij het autobusbedrijf Den Oudsten in Woerden. In 1970 ben ik als burger gaan werken bij Defensie in het magazijn aan de Singel en heb dit tot aan mijn pensionering volgehouden.”

Dit artikel is geschreven door Ruud F. Witte en verscheen eerder in het Algemeen Dagblad, editie Groene Hart. De foto komt van de familie Nussy.