Ik denk dat de dood heel vriendelijk is

Flora (93) uit Den Haag, woont in haar eigen huis

De jongste thuis

Met een beetje geluk ben ik nu 93 geworden. Ik vind het leven nog steeds leuk. In mijn familie ben ik nu de oudste. Ik kom uit een gezin van vijf kinderen. Ik was de jongste van één broer en vier zussen. Mijn broer is in de oorlog in een concentratiekamp overleden. Een zus is 85 jaar geworden, de andere twee zijn 89 jaar geworden.

Wraak van Moeder Aarde

Ik vind het een absurde tijd. Een tijd waarin niets klopt. Ik heb het idee dat als we niet snel als mensheid ons gedrag aanpassen, dat het voorbij is. Moeder Aarde neemt wraak. Wij hebben de aarde uitgeput en dit soort catastrofes zullen waarschijnlijk vaker gebeuren. Rudolf Steiner filosofeerde al dat we de aarde anders moesten gebruiken, duurzamer. Ik probeer mijn steentje bij te dragen. Ik koop zoveel mogelijk natuurlijke producten en probeer producten te vermijden die ver moeten reizen om bij mij in de keuken te geraken.

Iedereen mag langskomen

Ik heb zoveel lieve mensen om mij heen. Iedereen mag langskomen. Tijdens de eerste lockdown bleef ik ook bezoek ontvangen. Omdat ik nog in mijn eigen huis woon, kon ik dat gelukkig zelf bepalen. Ik was wel voorzichtig en ik bewaarde afstand tot mijn bezoek. Maar om een kopje koffie te drinken en te praten hoef je helemaal niet dichtbij te zitten. Zo doe ik het nu ook. Nog steeds bezoek, maar wel afstand. Mijn favoriete neefje knuffel ik stiekem nog wel. Ik heb ook nog een dochter en twee zoons. De zoons doen om beurten alle boodschappen voor mij en helpen mij met de bezoekjes naar de dokter.

Niet bang voor de dood

Door dat bezoek heb ik wel een grotere kans op corona, maar ik ben niet bang. Ik heb een heel leven achter mij, waarom zou ik bang zijn? Ik denk dat de dood heel vriendelijk is. Bang voor de dood ben ik dus niet.

Elke dag lopen

Hoe blijf ik fit? Ik heb heel mijn leven gesport. Tot twee jaar geleden zwom ik nog vijf dagen in de week. Nu doe ik dat niet meer. Als vervanging loop ik iedere dag een half uurtje. Anders word ik zo stijf en eindig ik achter de geraniums.

Mantel der liefde

Ik hoop dat mensen liefdevoller worden tegen elkaar. Iets met de mantel der liefde bedekken is niks voor niks een uitdrukking. Mensen maken fouten, dat doet iedereen, maar je hoeft iemand niet meteen te straffen. Een beetje begrip en het door de vingers zien op zijn tijd maakt het leven een stuk mooier. In corona worden er wel eens regels overtreden en dan valt iedereen erover, terwijl die mensen zelf vast ook wel een keertje iemand een knuffel hebben gegeven.