Bewoners geportretteerd in het zonnetje

Floor (28) uit Leiden, verpleegkundige en teamleider somatiek bij Roomburgh

Bewoners geportretteerd

Na drie weken in de corona lockdown wilde ik graag wat betekenen voor mijn bewoners op de somatiek afdeling van R.K. Zorgcentrum Roomburgh. Samen met facilitair medewerker Marco Kastelein was ik in gesprek over wat voor activiteit we konden bedenken. Ideeën als gangbingo en stoelyoga kwamen voorbij. Maar we wilden een originele activiteit bedenken, waarbij de bewoners op een veilige manier naar buiten konden. Nog geen vijf minuten later kwam Marco met een plan, hij zou schildersdoeken, verf en kwasten regelen. Op een mooie, zonnige dag zouden de bewoners dan één voor één naar buiten kunnen om daar door een schilder geportretteerd te worden. Hoe dit er nou helemaal uit ging zien wist ik nog niet, maar het leek mij een briljant plan.

Gesprekken over het leven

Woensdag 8 april was het zo ver. De schildersdoeken, verf, kwasten en stoelen werden in het parkje voor ons zorgcentrum klaargezet. Om 11.00 uur kon de eerste bewoner naar buiten komen. De Leidse kunstenaars vader Justus en zoon Dali Donker zaten in de zon om onze bewoners één voor één te portretteren. De bewoners vonden het heerlijk om weer buiten te zijn en van de zon te kunnen genieten. Tijdens het schilderen was er volop ruimte voor gesprekken over het leven.

Allemaal aan de beurt

Na een succesvolle middag besloten we met z’n allen dat we de volgende dag verder zouden gaan. Inmiddels waren de bewoners van de afdeling somatiek die wilden, allemaal aan de beurt geweest. Nu was ook kleinschalig wonen aan de beurt. Een daverend succes, mede doordat het Leidsch Dagblad de dag hiervoor langs was geweest. Volgende week gaan we weer verder met de portretten!