Onwerkelijk dat zo’n virus je leven ineens zo kan veranderen

Et Tijani/Ties (71) uit Leiden, vrijwilliger, woont alleen

Coronaproof sporten

Sporten is voor mij heel belangrijk. Al vóór corona, want ik heb diabetes. Dit deed ik dan ook elke ochtend met de Vitality Club in de Tuin van Noord in Leiden. Samen met anderen een uurtje sporten. Een heerlijke bezigheid om de dag te beginnen en anderen te leren kennen. En ook nu doe ik dat nog, maar dan ‘coronaproof’. Dus met een kleine groep mensen en met ruim voldoende afstand tussen elkaar. Daarnaast kan ik natuurlijk nog fietsen en wandelen. Fietsen doe ik bijvoorbeeld naar Lisse of Sassenheim, waar ik vroeger woonde. Of wandelen in het stukje bos bij mij om de hoek.

Wereld platgelegd

Op zich is er in mijn leven weinig veranderd. Ik kan natuurlijk mijn vrienden niet zien en mijn vrijwilligerswerk niet doen. Jammer, maar dat komt wel weer! Mijn vriendin woont in Marokko dus die sprak ik sowieso via de telefoon. Wel geeft de situatie mij soms een bedrukkend gevoel. Het is toch onwerkelijk dat zo’n virus de hele wereld heeft platgelegd en je leven ineens zo kan veranderen. Ik deed niet persé hele bijzondere dingen, maar het is toch gek dat er dingen zijn die nu niet mogen.

Gevangen

Het meeste mis ik dan ook mijn vrijheid. De vrijheid om wanneer ik wil een vliegticket te boeken en te vertrekken naar Marokko of Frankrijk. Om op bezoek te gaan bij mijn vriendin of bij mijn dochter. Ook mis ik het vrijdaggebed in de moskee. Je krijgt dan soms toch een beetje het gevoel alsof je gevangen zit in je eigen huis.

Frans leren

Toch heeft de situatie ook wel positieve effecten op mijn leven. Zo ben ik mijn Frans weer aan het ophalen. Elke dag een paar woorden leren, een tekst lezen of het Franse nieuws luisteren. Ik ben opgegroeid met de Franse taal maar heb er in mijn jaren in Nederland eigenlijk weinig meer mee gedaan. Nu ik zoveel thuis ben, heb ik dit weer opgepakt! Ook zorg ik nu extra goed voor mijzelf en voor het huishouden. Je hebt toch extra tijd om nu wat dingen op te ruimen of lekker te koken.

Nieuws

Ik kijk niet de hele dag door naar het nieuws. Dan blijf je zo gepind op dat virus en dat is ook niet goed voor je. Ik kijk alleen in de ochtend voor het sporten kort het nieuws. Dat vind ik wel genoeg. Als ik mij verveel, zet ik veel liever een film aan of pak er één van mijn Franse teksten bij.

Drukker in de winkel

Ik doe nog steeds zelf mijn boodschappen. Ik woon vlakbij het winkelcentrum dus dat gaat ook makkelijk. Wel let ik natuurlijk op de maatregelen en houd ik afstand van anderen als ik in het openbaar ben. Ik zie de laatste weken wel dat het drukker in de winkel wordt. Dit geeft mij hoop. Misschien dat het einde van de situatie in zicht is! Tot die tijd houd ik mijzelf lekker bezig.