Geef elkaar de ruimte en bovenal, gebruik je verstand

Edith (81) uit Eindhoven

Mijn eigen gang gaan

Hoe heb ik de coronatijd doorgebracht? Ik kan zeggen erg goed. De eerste tijd was het even schrikken en thuis blijven. Wel bleef ik zelf mijn boodschappen doen. Met de kinderen heb ik een gesprek gehad dat ik zelfstandig wilde blijven. En dat ik de zorgen die zij over mij hadden erg op prijs stelde, maar dat ik mijn eigen gang wilde gaan.

Weekendprogramma

En zo is het ook gegaan. Maar op een gegeven moment zijn alle klusjes gedaan, zijn alle kasten opgeruimd, zijn alle foto’s uitgezocht en vond ik het wel genoeg. Een vriendinnetje en ik hadden een soort van weekendprogramma opgesteld. Ik heb toen mijn huisarts en zelfs het RIVM gebeld en hen het plan voorgelegd. En gelukkig mochten we dat uitvoeren. De ene week kwam ze op vrijdagochtend naar mij. Dan maakten we op zaterdag een wandeltocht en op zondag ging ze na de koffie weer naar huis. Het daaropvolgende weekend ging ik naar haar. Dat hebben we wekenlang gedaan, erg gezellig. Deze week hebben we zelfs heerlijk een week in Zeeland gezeten, en hebben we veel wandelingen gemaakt.

Gebruik je verstand

De kinderen zijn blij dat het zo gaat. Ik let natuurlijk wel op wat ik doe en wie ik zie. Ik doe boodschappen op rustige momenten. Ik hou me aan de anderhalve meter afstand. Ik draag een mondmasker. Ik ontmoet geen mensen die ‘wisselende contacten’ hebben. Ik zou een ieder het volgende willen adviseren: geef elkaar de ruimte. Zoek de grenzen niet op. En bovenal, gebruik je verstand. Deze tijd geeft ook een innerlijke verdieping, waarin we misschien ook anders gaan denken over zaken die wij eerst zo belangrijk vonden.

Tevreden mens

Heb ik last van de beperkingen die corona met zich meebrengt? Ja, natuurlijk mis ik dingen en ontmoetingen. Zo kan ik nu niet reizen en dus niet naar mijn dochter die in Zwitserland in het ziekenhuis ligt. Ik vind het erg dat ze daar alleen ligt en niemand mag ontvangen, ook haar partner niet. En de kleinere dingen, dat je niet even de stad in kan, dat je niet op een terrasje kan zitten of een hapje kan eten. Nee dat is niet zo leuk, maar ook daar stel je je op in. Zo leef ik en het bevalt me eigenlijk erg goed. Ik ben een tevreden mens in deze tijd.