Echt niemand heeft 1000 wc-rollen nodig

Beli (80) uit Ede, getrouwd, woont in een seniorenappartement

Alles een beetje anders

Sinds de corona-uitbraak is alles een beetje anders. Ik ga er niet meer op uit. Normaal gesproken ga ik graag winkelen of op bezoek, dat kan nu allemaal niet meer. Het sociale leven staat eigenlijk stil. Er komen nu geen kleinkinderen en achterkleinkinderen op bezoek, dat was daarvoor wel anders. Dat mis ik wel. Enkel om een boodschapje langs te brengen komt nu een kleinkind op bezoek. Dan stuur ik een boodschappenlijstje via Whatsapp en dan wordt het later die dag gebracht. Gelukkig krijg ik veel berichtjes en word ik veel gebeld, ook met video via Whatsapp. Gelukkig ben ik handig met de mobiele telefoon, daar heb ik nu veel aan.

Frisse lucht

Met het mooie weer zit ik graag op het balkon, frisse lucht heeft een mens nodig. Lopen gaat me niet meer zo goed af en ik heb daarbij ook een rollator nodig, maar fietsen lukt nog wel. Alleen, ik fiets graag ergens naartoe en nu ik nergens naartoe kan is het niet meer zo leuk. Maar om in beweging te blijven ga ik met mijn man toch maar af en toe een rondje fietsen, een blokje om en dan weer naar huis. Het huishouden doe ik ook, dat telt voor mij ook als beweging.

Grote legpuzzel

De verveling heeft al wel toegeslagen. Gelukkig heb ik puzzelen als hobby. Ik maak puzzels uit boekjes, vooral sudoku en filippine. Maar kruiswoordpuzzels en Zweedse puzzels maak ik ook graag. Verder ben ik altijd wel bezig met een grote legpuzzel, het liefst eentje van 1000 stukjes. Daarvan hebben mijn kleinkinderen me ook een voorraadje gebracht, dan kan ik voorlopig vooruit. Ik denk dat puzzelen goed is voor mijn hersens, in ieder geval voor mijn concentratie en geheugen. Dat merk ik echt wel.

Pijn op mijn borst

Erg gezond ben ik niet, ik heb veel pijn op mijn borst en slik veel medicijnen. Dat is ook de reden dat het lopen moeilijker gaat. Soms vraag ik me af of de pijn op mijn borst erger is geworden sinds ik me ook nog zorgen maak om de toestanden rond corona. Ik volg het nieuws en daar voelt een mens zich toch wel akelig van. Van piekeren wordt je natuurlijk nooit gezonder, dus ik probeer mezelf af te leiden, even puzzelen ofzo. Orgelspelen of een boek lezen helpt dan ook wel, dat doe ik ook graag.

Gehamster

Voor hamsteraars heb ik geen begrip, het is niet sociaal. Andere mensen hebben ook nog wat nodig. Het gehamster heeft me ook echt verbaasd. Het is wel verstandig om wat voorraad te hebben, zodat je het een paar dagen kan uithouden als je bijvoorbeeld ziek wordt, maar 1000 wc-rollen heeft echt niemand nodig. Ik heb coeliakie en moet een glutenvrij dieet volgen, dat was door het hamsteren even lastig. Mijn kleindochter moest wel drie supermarkten door om glutenvrij brood en glutenvrije pasta voor me te kunnen kopen. Een ander kleinkind heeft me glutenvrij brood gestuurd met de post, het doet me goed dat ze op die manier aan me denken. Inmiddels is het hamsteren blijkbaar weer voorbij, ik heb het niet met eigen ogen gezien want ik doe nu zelf geen boodschappen, maar volgens het nieuws en mijn kleindochter gaat het nu wel weer goed. Ik vraag me wel af wat al die hamsteraars dan met hun blikken en pakken eten gaan doen, hopelijk eten ze het wel op. Van voedselverspilling houd ik namelijk niet, ik ben een oorlogskind en heb nog herinneringen aan honger. Met voedsel moet je verstandig omgaan.