Als ik emotioneel van het padje af dreig te gaan, dan ga ik analyseren

Domien (69) uit Zoetermeer, is vrijwilliger bij de schuldhulpverlening, lid van de adviesgroep voor een bouwproject van de gemeente en bestuurslid van zijn tennisclub.

Use it or lose it

Het belangrijkste voor mij is dat mijn verstand blijft werken en ik een goede conditie behoud. Dat doe ik door twee à drie keer per week hard te lopen, elke week te tennissen en te Netflixen in een vreemde taal, Frans of Spaans, om mijn hersenen een beetje op peil te houden. Je moet vooral niet stil gaan zitten. ‘Use it or lose it’, zeggen ze ook wel. Dat geldt voor je verstand, maar ook voor het behoud van je spieren en je immuunsysteem.

Interne weerstand

De manier waarop je tegenover corona staat, hangt vooral af van je eigen gezondheidspositie. In mijn kennissenkring zie ik dat degenen met obesitas niemand meer ontvangen, die zijn als de dood. Maar ik heb ook een kennis van 71 die aan het oefenen is voor de marathon; hij maakt zich nergens zorgen over. Hij wil goed zorgen voor zijn interne weerstand en verder gelooft hij het wel.

Labbekakkermentaliteit

Ik heb me groen en geel geërgerd aan de manier waarop wij door de regering bejegend zijn. Rutte roept dat er met oud en nieuw geen vuurwerk mag worden afgestoken om de zorg te ontlasten. Als je een beetje fatsoen in je donder hebt dan zeg je dat het in de eerste plaats natuurlijk belangrijk is dat mensen gezond blijven en hun ogen niet verliezen. Secundair kun je dan misschien nog iets zeggen over het ontlasten van de zorg. Het is onprofessioneel bestuur: de bevolking wordt ingeperkt omdat zij de zaken niet op orde hebben. Ze hadden natuurlijk vanaf maart de IC-capaciteit al moeten vergroten. We zijn een stinkend rijk land en dan krijgen we dat soort discussies. Het is een labbekakkermentaliteit!

Mopjes

Ik heb een Spaanse ex-vriendin en die had ik via WhatsApp een mopje over corona gestuurd. Zij kon dat helemaal niet waarderen en werd boos: ik moest het virus serieuzer nemen. Die reactie had ik niet verwacht. Zo zie je maar dat humor cultureel bepaald is. Zelf heb ik erg veel lol gehad met al die mopjes over corona. Ik houd van humor en daar hebben we in 2020 volop van kunnen genieten.

Structuur door statistiek

Als problemen moeilijk of ongrijpbaar worden dan ga ik werken op basis van data. Als ik emotioneel van het padje af dreig te gaan, dan ga ik analyseren. We zijn met 18 miljoen mensen en ieder mens heeft, laten we zeggen, gemiddeld drie contacten op een dag. Dat zijn 54 miljoen contacten. Deel het aantal besmettingen door 54 miljoen en het oplopen van corona is een statistisch verwaarloosbaar risico. Iedereen zoekt houvast in deze onzekere tijden en statistiek is een wiskundige methodiek om onzekerheid te kwantificeren. Met statistiek creëer je structuur, maar dat gebeurt nu veel te weinig.

Gevolgschade

Ik vind dat alles uit z’n verband wordt gerukt. In 2019 zijn er 119.000 mensen gediagnosticeerd met kanker. Die worden nu maar voor een deel behandeld. Hoeveel ellende brengt dat wel niet teweeg? Intussen gaan we hele ziekenhuizen reserveren voor coronapatiënten. Ik snap er geen barst meer van. Misschien zijn de maatregelen helemaal terecht hoor, ik begrijp het niet. Kijk nou eens naar de gevolgschade voor alle mensen die werkloos zijn geraakt. Je zal maar 24 zijn en helemaal geen toekomst meer voor je zien. De depressies zie je al op je afkomen.

Systeemcrises

De grootste uitdaging voor mij in deze tijd is om me thuis te voelen in deze maatschappij. Voor de coronacrisis had ik er nog wel enigszins vertrouwen in, maar nu begrijp ik echt niets meer van wat er gebeurt. We stikken van de systeemcrises, zowel op geopolitiek niveau als op financieel niveau, zorg, onderwijs, noem maar op. Het hele systeem om door middel van wetten iedere keer een of ander detail ingekaderd te krijgen begint vast te lopen. In een Italiaanse serie op Netflix, waarin een professor college gaf, was een uitgangspunt: je moet het juiste doen, daarna komt de wet. In Nederland is dat precies omgekeerd. Zelf nadenken mag niet meer, en dat zie je nu ook weer met de coronamaatregelen.

Met aandacht komt alles tot bloei

Wat ik de mensen zou willen meegeven is dat met aandacht alles tot bloei komt. Daar bedoel ik mee: als je je gaat verdiepen in de cijfers dan doe je meer kennis op, op basis waarvan je voor jezelf tot een goed en verantwoord besluit kunt komen. Kijk niet naar die flutprogramma’s op de tv die je angstiger maken, maar lees wetenschappelijke artikelen en ga zelf nadenken in plaats van dat er voor je wordt gedacht. Baseer je op de feiten van deskundigen en ga datgene doen wat voor jou en je kennissenkring juist is. Als de wet daar toevallig mee overeenkomt, dan heeft de wetgever geluk.