We hopen eind februari de eerste effecten te zien van de vaccinatie-uitrol

David (61) uit Glasgow (Schotland), getrouwd, gepensioneerd hoogleraar Moleculaire Immunologie

Momenten van geluk

Gelukkig gaat het goed met ons. Met Shiona, mijn vrouw, onze zoon Alastair en hond Bobo verkeer ik in goed gezelschap in ons huis in het noorden van Glasgow. We genieten van het prachtige lokale landschap om te wandelen, hardlopen en fietsen. We boffen maar dat we dichtbij huis zoveel mogelijkheden hebben.

Zoom als slap aftreksel

Ik mis het contact met mijn naaste familie die ergens anders woont. Vooral onze dochter die in het noorden van Engeland woont en mijn moeder, aan de andere kant van Glasgow. Ook de beperkingen voor het ontmoeten van vrienden vallen ons zwaar. We mogen met maximaal één persoon buiten afspreken, bijvoorbeeld om een wandeling te maken op anderhalve meter afstand. Afspraken via Zoom helpen ons om contact te houden, maar zijn een slap aftreksel van persoonlijk contact.

Corona is overal

Shiona’s vader is in november 2020 aan corona overleden, in een verpleeghuis. Hij had ernstige dementie en het ging al niet goed met hem, zijn overlijden kwam dus niet onverwacht. Onze dochter Katy had corona met Kerst en moest in zelf quarantaine. Afgezien van een verminderde inspanningstolerantie gaat het prima met haar. Corona is praktisch overal en de meeste gezinnen hebben er nu wel direct ervaring mee, helaas.

Terug vanuit pensioen

Ik ben eigenlijk met pensioen, maar door het virus werk ik nu twee dagen per week op de afdeling Ouderengeneeskunde van de Glasgow Royal Infirmary. Ik ben blij dat ik zo een steentje kan bijdragen. In oktober en november was het erg, toen er zoveel mensen stierven. Op dit moment valt het in de ziekenhuizen in Glasgow gelukkig relatief mee. Toch hebben we nog steeds zo’n 150 coronapatiënten in ons ziekenhuis. We hopen eind februari de eerste effecten te zien van de landelijke vaccinatie-uitrol. Ik heb mijn eerste dosis al gehad.

Redelijke maatregelen

De huidige maatregelen die de Schotse regering neemt, zoals de lockdown en het beperken van sociale interactie, vind ik redelijk. De versoepeling van de beperkingen in juli vorig jaar was echter voorbarig, met als onvermijdelijk gevolg een nieuwe besmettingsgolf. Bovendien is het testen niet sterk aangepakt en heeft het Verenigd Koninkrijk de kans laten liggen om afgelopen zomer tussen de eerste en de tweede golf een ​​effectief test-, traceer- en isolatiesysteem op te zetten.

Hoopvol

Het grootste verschil tussen de twee COVID-golven zit in de verhoogde besmettelijkheid van de nieuwe Britse variant. Naast de landelijke statistieken, zie ik ook zelf de toename van het aantal mensen dat het virus heeft opgelopen. Het opstarten van het vaccinatieprogramma geeft echter goede hoop dat we de zaak weer onder controle kunnen krijgen.

Buitengewone inspanningen

Het raakt me hoe gemeenschappen de rijen sluiten om hun kwetsbare mensen te ondersteunen. Ook ben ik onder de indruk van de buitengewone inspanningen die worden geleverd door zorgmedewerkers in de verpleeghuizen en ziekenhuizen, en hoe de zorgteams elkaar er doorheen slepen. In deze uiterst moeilijke en onzekere tijd vind ik dit een enorm positief punt.

To read David’s story in English, please click here