Bingoën met 25 mensen via WhatsApp. Er doen ook mannen mee, die zeggen: ‘Het is gewoon lachen!’

Cilia (69) uit Den Haag, getrouwd, vrijwilliger

Aanpassen

Het is een beetje aanpassen in deze tijd. Je moet afstand houden, maar je probeert ook nog een beetje intiem te zijn met elkaar. Vanmiddag was ik bij een vriendin, haar moeder is overleden dan wil je een arm om haar heen leggen, maar dat mag niet. Gelukkig praten we nog wel met elkaar en misschien ben ik wel intiemer met iemand dan voorheen. De gesprekken gaan nu dieper over: komt er nog familie en lukt het allemaal? Je geeft elkaar meer aandacht.

Verschil eerste- & tweede golf

Van mij mogen ze veel strenger doen, ze laten nu nog zoveel vrij. Wat ik jammer vind, is dat jongelui zich niet een beetje meer aan de regels houden. Ik begrijp dat het moeilijk is, maar het lijkt alsof ze alleen naar zichzelf kijken.

Laatst stond ik met mijn mondkapje voor en handschoentjes aan in de rij bij de Action. Staan er twee mensen achter mij die de hele tijd tegen mij aan te duwen. Toen ik daar iets van zei, zegt ze: ‘Wat denk je wel? Je hebt toch een mondkapje voor en handschoenen aan?’ Ik zeg: ‘Maar dan heb jij niet het recht tegen mij aan te duwen.’ Een beetje respect voor elkaar moeten we nu wel hebben.

Toch vind ik dat mensen wel redelijk opletten. Misschien komt het ook omdat Loosduinen een beetje een dorp is en de mensen meer rekening met elkaar houden. Voordat ik voor het eerst weer naar de Haagse Markt ging heb ik het allemaal eerst bekeken op internet, en zag dat ik veilig kon gaan. Daar loop ik langzaam achter de anderen aan en als er een stopt met lopen, dan stop ik ook.

Gouwe Ouwen op Volle Toeren

Ik leid het playback orkest Gouwe Ouwen op Volle Toeren. De 25 leden zijn in de leeftijd van 55 tot 91 jaar. Door corona kunnen we niet met ons volledige orkest optreden, maar telkens maar met 12 mensen. Afgelopen zomer hebben we met regelmaat opgetreden in de tuinen van woon- zorgvoorzieningen. Mensen vinden het geweldig en pinken traantjes weg. De nummers You never walk alone en We’ll meet again zorgen nu echt voor een brok in de keel bij het publiek, maar ook bij ons.

Bingo via WhatsApp

We zijn een hele hechte ploeg. We zorgen ook nu echt goed voor elkaar. Vrijdag gaan we weer bingo spelen via WhatsApp. Dan zitten we in een groepsgesprek. Dit keer hebben we een muziekbingo. Dan trek ik bijvoorbeeld 66 en vraag ik de groep: ‘Weten jullie wie dit nummer uitvoeren?’ Daarna zet ik de muziek aan en zingen we met zijn allen even. Zo’n bingo duurt de hele middag. Ook de mannen doen mee. Ze zeggen dat het gewoon lachen is.

Gestopt met vrijwilligerswerk in het verzorgingshuis

Al 20 jaar ben ik vrijwilliger in een verzorgingshuis. In de eerste golf hadden ze helemaal geen mensen die corona hadden. Toen alles weer openging ben ik weer gewoon gaan bloemschikken met de bewoners. Maar op dit moment is daar een uitbraak. Ik kreeg een mailtje dat op de tweede en derde etage alles goed is. Ze vroegen of ik nog iets met de mensen wilde doen, maar dat kan echt niet. Dadelijk neem ik corona mee naar huis en naar het orkest. Ik ben met ze in gesprek gegaan dat het echt niet kan. Natuurlijk vind ik dat zielig voor de mensen. Toen ik voor de deur stond om weg te gaan, stond ze te zwaaien. Het is sneu dat ik niet meer kan doen.

Tips?

Ga met iedereen om zoals jij ook behandeld wilt worden, wees toch een beetje geïnteresseerd in elkaar en als je buiten iemand tegenkomt, zeg dan gedag. Mensen vinden dat fijn!