Ouderen kloppen minder snel aan bij de voedselbank

Cieka (63) uit Amersfoort, werkt als coördinator bij de Voedselbank Amersfoort

Legertenten

Ik werk als coördinator bij de intake van de Voedselbank Amersfoort. Ik onderhoud de contacten met de gemeente Amersfoort en de fondsen. Verder ben ik verantwoordelijk voor de vrijwilligers die de intake bij de voedselbank verzorgen. Door de coronacrisis is het soms wat zoeken naar de regels die gelden, het is ingewikkelder geworden. Het uitdelen van de pakketten gaat gewoon door, maar op een andere manier. De mensen staan nu op afstand van elkaar buiten, in een tent. Defensie heeft namelijk legertenten geplaatst, die bieden de mensen beschutting tegen regen en kou. De mensen komen niet meer tegelijk en mogen zelf de producten uitkiezen. De gebruikelijke inloop is er nu niet meer.

Thuisbezorgd

De contacten zijn geminimaliseerd. De intake gaat nu telefonisch of per e-mail. De mensen moeten per mail aantonen dat er een minimaal inkomen wordt verkregen. Er zijn minder gesprekken en het gaat onpersoonlijker, je mist het echte contact, het gesprek met een kop koffie. Mensen mijden de contacten. Er is een grote groep mensen die door de corona bezorgd thuis blijft zitten en daardoor niet meer naar de voedselbank komen. Wij bezorgen nu dan ook meer pakketten thuis.

Veel vooroordelen

Wist je dat iets meer dan een miljoen mensen in Nederland onder de armoedegrens leven? Dat worden er tijdens de coronacrisis alleen maar meer. In de periode van maart tot december 2020 kregen wij veel meer aanvragen dan voor die tijd. In 2019 maakten 257 gezinnen gebruik van de voedselbank, in 2020 waren het er al 466. Dat zijn toch meer dan 800 Amersfoortse kinderen jonger dan 18 jaar, die leven in een ‘voedselbankgezin’. Er zijn veel vooroordelen over de klanten van de voedselbank. Een daarvan is dat klanten in bepaalde wijken wonen. Dat is onterecht: deze gezinnen wonen overal in de stad. Het kan iedereen overkomen dat je even geen geld hebt om aan eten te komen, door faillissement, echtscheiding en zeker nu in de huidige crisis.

Geen koekje bij de thee

Ik zie dat er mensen zijn die schromen om contact op te nemen en het zelf proberen op te lossen. Ze laten dat koekje bij de thee zitten of eten droge rijst. Er zijn ook mensen die eerst hun auto verkopen of zelfs het gespaarde pensioen ‘opeten’. Dat is niet nodig om gebruik te mogen maken van de voedselbank. Niemand is natuurlijk verplicht om te komen, maar mensen moeten weten dat er mogelijkheden zijn, de voedselbank heeft echt mooie spullen. Onze hulp blijkt gelukkig vaak maar tijdelijk nodig. Het geeft gewoon rust als je weet dat je tijdelijk geholpen kan worden.

Topje van de ijsberg

Door de corona zijn er meer mensen die het financieel zwaarder hebben. Ik zie nu dat er meer zzp-ers, kapsters en schoonheidsspecialistes zich bij ons melden. Toch denk ik dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Ik weet dat er nu veel meer mensen financiële problemen hebben. Zij willen of durven zich niet te melden. Sommigen mensen eten liever nog droog brood dan dat ze zich bij ons melden. Dat is zo jammer en niet nodig. De voedselbank heeft het aanbod, mensen kunnen geholpen worden. Ik hoop echt dat mensen zich over hun schaamte heen zetten en dat de vooroordelen een keer gaan verdwijnen.

Verborgen armoede

Wij zien dat niet veel ouderen zich bij ons melden. Dat komt onder andere omdat de AOW hoger is dan de bijstand, ouderen vaak lagere huurlasten en kosten hebben, maar ook omdat ze vaak zuiniger zijn. Ze laten sneller dat koekje bij de thee zitten, terecht of niet. Er zullen ongetwijfeld ook ouderen zijn die zich niet durven te melden. Wij hopen dat ook zij ons weten te vinden. Daarnaast is er een groep mensen die leven in verborgen armoede. Je kunt het gewoonweg niet altijd zien aan mensen of ze het financieel zwaar hebben. ‘Scheiden is lijden’ zeg ik altijd, er is ook een groep gescheiden ouders die financiële problemen hebben. Ook voor hen geldt: schroom niet, mail of bel ons, wij kunnen helpen! Wij proberen altijd maatwerk te leveren. Doordat er veel contacten zijn met verschillende fondsen kunnen wij ook vaak helpen met andere problematiek.

Kun je zelf hulp gebruiken of wil je de voedselbank van Cieka steunen? Neem dan een kijkje op de website www.voedselbankamersfoort.nl.

Met dank aan Bianca van der Linden-Snel voor het interview.