Je moet het maar willen, je moeder of oma in huis nemen

Christine (78) uit Den Haag, kunstenaar

Logeren bij dochter

Ik woon in het centrum van Den Haag, maar vanwege de coronamaatregelen woon ik nu bij mijn dochter in de wijk Wateringen. Wij zitten hier met het hele gezin: mijn dochter, haar man en drie kleinkinderen. Ik ben het hele gezin heel dankbaar dat ik hier mag logeren. Je moet het maar willen, je moeder of oma in huis nemen. Dan moet je ook nog bedenken dat we allemaal aan huis gekluisterd zijn, dus je kan ook niet even voor elkaar vluchten. Het is fijn om hier te zijn. Ik word hier goed verzorgd en hoef bijvoorbeeld niet met het openbaar vervoer. Het is erg gezellig. Uiteindelijk wil ik ook wel weer naar huis, waar je je eigen spullen hebt.

Tot oud en nieuw

De kleinkinderen vinden het geweldig dat oma logeert. Toen we afgelopen week bericht kregen dat de maatregelen weer werden uitgesteld, riep er eentje ‘Oma je mag tot oud en nieuw blijven!’ We doen veel samen, maar hebben ook tijd voor onze eigen dingen. Elke avond is anders. Soms doen we samen spelletjes, maar vaak ook dingen voor onszelf.

Social distancing rok

Ik heb nu veel tijd om te knutselen. Dit doe ik natuurlijk al mijn hele leven, maar het is nu toch een beetje anders. Het is allemaal een beetje geïmproviseerd, zonder mijn eigen werktuigen. Ik heb wel allemaal nieuwe ideeën. Ik heb bijvoorbeeld een ‘social distancing rok’ gemaakt, waarmee je zonder nadenken anderhalve meter afstand houdt van de mensen om je heen.

Geen kunstgewrichten

Ik ben nu niet heel erg bewust bezig met mijn gezondheid. Ik eet nu wel gezonder bij mijn dochter. Voorheen at ik altijd buiten de deur en daar maakte mijn dochter zich wel eens zorgen om. Waar ik met eten gezonder ben gaan leven, is beweging wel minder geworden. Als je in en om het huis blijft, beweeg je toch onbewust wat minder. Ik mag niet klagen hoor, want ik heb verder helemaal geen klachten, kunstgewrichten of medicijnen.

Videodagboek

Mijn dochter kwam met het idee om een videodagboek te maken tijdens corona. Ik ben interviews gewend, dus ik keek er niet gek van op. Een journalist heeft mij ooit de Nederlandse Gaudí genoemd, volslagen te hoog gegrepen. Elke dag maakt mijn dochter nu een filmpje van mij, van wat ik die dag doe. Deze ‘cormivlogs’ zet zij allemaal op YouTube. Door die vlogs heeft Omroep MAX ons benaderd en geïnterviewd. Dat wordt vanavond uitgezonden op NPO 2 om 19:20 in het programma Meldpunt.

Beetje bang

Ik ben wel een klein beetje bang voor het coronavirus. Ik heb al drie sterfgevallen meegemaakt in de coronatijd van mensen die mij heel dierbaar waren. Dat heeft wel impact. Dan vraag ik mij af wat er met mij gebeurt als ik het straks krijg. Verder probeer ik er niet te veel aan te denken.

Expositie

Wat ik als eerste ga doen als de maatregelen helemaal zijn opgeheven? Ik ga mijn zus in Geldermalsen knuffelen. Daarna ga ik mijn kinderen in Engeland en Duitsland bezoeken. Ouderwets sociaal contact staat toch wel bovenaan mijn lijstje. Als tweede lijkt het mij leuk om een expositie met andere kunstenaars te organiseren met kunstwerken die gemaakt zijn in de coronatijd.