Stiekem samen een rondje lopen

Christèle (51) uit Tiel, werkt als belevingsconsulent en verzorgende IG bij Zorgcentra De Betuwe

Meat Loaf

Ik zal niet snel vergeten hoe ik contact kreeg met een bewoner met Parkinson. Met hem contact maken lukte soms moeizaam. Op zijn kamer staat een platenspeler. Eén van zijn favorieten is het nummer Paradise by the Dashboard Light van Meat Loaf. In coronatijd hebben we het restaurant omgetoverd tot huiskamer. Er hangt een grote tv. Ik heb zijn favoriete nummer aangezet en je zag dat hij getriggerd werd en naar het scherm keek. Ik heb gevraagd of hij met mij wilde dansen. We hadden in het restaurant genoeg ruimte om samen te swingen met zijn rolstoel. Wat een lol hebben we gehad en wat een grote lach had deze bewoner op zijn gezicht. Geweldig!

Geen eilandjes

En zo heb ik meer mooie herinneringen. Lekker buiten in het zonnetje zitten, genieten van mooie muziek, samen stiekem een rondje lopen op de parkeerplaats, een mooie plek maken om met elkaar te eten, uiteraard op anderhalve meter afstand. Het viel mij op dat al die eilandjes binnen de locatie in die tijd naar elkaar toegroeiden. Collega’s helpen elkaar nu eerder en denken meer met elkaar mee. Fijn dat dit kan!

Rollercoaster

Naast de mooie momenten waren er ook verdrietige en zware momenten. Overleden bewoners die vanwege corona zo snel mogelijk naar het uitvaartcentrum werden overgebracht. Verdriet en angst bij bewoners en collega’s. Familie mocht niet meer komen, dit was erg moeilijk voor onze bewoners. En hoe vertel je aan medebewoners in deze al nare tijd dat een buurman of -vrouw er plots niet meer is? Het voelde als een grote emotionele rollercoaster.

Lachen en huilen

In deze rare tijd heb ik pas echt ontdekt hoe belangrijk welzijn is voor onze bewoners. Een luisterend oor bieden, achterhalen wat hun interesses zijn, tijd met bewoners doorbrengen. Het zijn allemaal manieren om meer rust, begrip en veiligheid te creëren. Aandacht voor elkaar, daar gaat het uiteindelijk om. Samen lachen én samen huilen.

Het verhaal van Christèle komt uit de bundel ‘Op slot.’ van Zorgcentra De Betuwe, een bundeling van 16 persoonlijke verhalen van medewerkers en vrijwilligers in de eerste coronagolf. Wilt u een exemplaar ontvangen? Stuur dan een e-mail naar communicatie@stzdb.nl.