In de eerste golf hadden ze een ander slot op de deur naar buiten gedaan

Cees (85) uit Veere, weduwnaar, woont in een zorgcomplex

Hier is geen corona

Het gaat heel goed met corona in het huis. Laat ik het afkloppen, er is niets geweest. Ze hebben wel meerdere mensen gecontroleerd, want degenen die hoesten of grieperig zijn, die worden gelijk gecontroleerd.

Een ander slot op de deur

Ik woon beneden en heb nog een tuintje van een paar meter en daar zit ik natuurlijk graag. Maar in de eerste fase kon dat niet meer, want ze hadden gewoon een ander slot op de deur gedaan, zodat ik er niet meer uit kon. Om me heen zeiden de mensen: het lijkt hier wel een concentratiekamp. Dat is na een paar weken teruggedraaid. Nu kan ik weer naar buiten.

Veel te doen

We mogen ook weer in het restaurant eten. Anders moest ik op mijn kamer blijven en dan brachten ze eten. Dat was met alles zo. Ik mocht ook niet naar het winkeltje, dan mocht ik zeggen wat ik nodig had en dan brachten ze dat. Dat is nu ook over, gelukkig, want je zit helemaal opgesloten in je huisje. Dat is wat hoor. Ik heb nog een hobby: klokken repareren, dus ik heb altijd wat te doen. Dat repareren doe ik altijd graag en de klokken gaan altijd weer goed bij mij weg. Soms doe ik ook een horloge. Batterij verwisselen, ander bandje eromheen, maar liever niet. Als iemand met zo’n horloge komt, dan zeg ik: die kan je beter weggooien en een nieuwe kopen, dan ben je goedkoper uit.

Ik doe ook nog veel met planten. Ik zaai of geef ze een ander potje. Ik heb drie jaar geleden een sinaasappelboompje gekregen. Vorig jaar kwamen er 14 sinaasappeltjes aan. Die heb ik bewaard en gezaaid. Een kennis van mij zei al: ‘Cees, daar komt geen nieuw plantje uit.’ Ik probeerde het gewoon uit, ik heb toch niet veel te doen, maar het ging niet.

Straks bellen ze me om te zeggen dat er gymnastiek is en vragen ze of ik ook kom. Dat is altijd op maandag en woensdag. En we hebben rummikub en bingo. Dan win ik ook nog wel eens wat, dat vind ik harstikke leuk. Of we kijken een film, maar daar moet je ook van houden. Als het een rotfilm is, ga ik er niet naartoe.

Eenzaam

Voor sommigen is het hier gewoon eenzaam. Er zijn er hier die niets meer kunnen. Als je niets kan dan zit je toch echt in een gesloten ruimte. De zusters bemoeien zich daar dikwijls mee hoor, ze zoeken uit of er misschien toch nog dat kan, maar daar moet je ook je mensen weer voor hebben. Als je niets meer kan, dan is het een beroerde geschiedenis.

Kerkdienst

De kerstdienst kijk ik op de computer. Een kleindochter van mij uit Barneveld die heeft belijdenis gedaan en ik kon gewoon meekijken op de computer. De hele dienst. Dat is heel handig. Op zondagmorgen kijk ik soms naar een dominee uit Middelburg. Gistermiddag was hier een dominee in huis. Hij zei: ‘Is het niet gevaarlijk dat ik praat zonder mondkapje?’ Maar het was niet lang, die Hervormden zijn niet zo lang.

Komt corona: dan alles gauw dicht

Ik word hier goed verzorgd, meer wil ik niet. Ik zit echt goed. En als corona in de buurt komt? Nee, ik wil niet ziek worden. Doe dan maar gauw alles dicht, dat heb ik veel liever!