Waar is Henk Krol als je hem nodig hebt?

Catherine, 73 jaar, alleenstaand, ZZP’er  

Eigenwaarde 

Ik ben niet heel positief over de huidige situatie. Ik ben alleen en heb een grote vriendenschaar, maar nu blijft iedereen uit mijn buurt. Dat valt wel zwaar, want ik ben gewoonlijk een zeer uithuizig type. Ik wandel elke dag, maar ik ben wel een soort van lamgeslagen door alle berichten. Het is niet goed voor mijn eigenwaarde; het is net of je er niet meer toe doet (als oudere). 

Gelukkig heb ik wel veel contact met mensen via de app/Skype/FaceTime en zijn er nog wel jongere vrienden die langskomen en braaf op 1,5 meter afstand blijven. Ik schrik van berichten dat een kennis van 56 jaar op de Intensive Care ligt, maar ik vind dat we zaken ook moeten scheiden. Op de totale bevolking is maar een gering percentage ziek, dus er zijn ook veel mensen die gezond zijn en nu niet kunnen werken door de beperkingen. Dit heeft veel invloed op onze economie. Veel ZZP’ers komt het water aan de lippen te staan en zij en de middenstand moet nog maar zien hoe ze dit te boven komen. Ik ben dan ook benieuwd wat het kabinet deze week te vertellen heeft; waarschijnlijk blijven de beperkingen nog wel even duren. 

Levensonderhoud 

Toen ik met pensioen ging, werd gestimuleerd dat je vooral zou moeten doorwerken. Als ZZP’er kan ik me ook niet veroorloven om niks te doen, want met alleen AOW is mijn levenspatroon toch lastig. Afgelopen tijd had ik 15 presentaties in mijn agenda staan; daar zijn er maar liefst 14 van afgezegd. Gelukkig schrijf ik nog wel mijn wekelijkse columns (www.catherinekeyl.nl/columns.html) voor de Telegraaf. Maar dit is niet genoeg voor mijn levensonderhoud; in mijn recente column roep ik dan ook: ’Waar is Henk Krol als je hem nodig hebt.’ Hij maakt zich toch hard voor deze groep? Nu heb ik als senior altijd geleerd om te sparen, maar als Corona langer dan een half jaar duurt, dan heb ik toch ook een probleem. Dit geldt voor meer alleenstaande vrouwen die weinig of geen pensioen hebben en voor hun eigen levensonderhoud moeten zorgen. 

Nooit meer zoals vroeger 

Ik denk dat Corona er wel voor zorgt dat mensen inzien dat we veel verantwoordelijker om moeten gaan met onze middelen. Al denk ik dat het nooit meer wordt zoals vroeger. Het is natuurlijk ook idioot om voor een paar tientjes naar Rome te kunnen vliegen en geen benul te hebben van ziektes die overgedragen kunnen worden. Vorige week was ik nog in Zuid-Afrika waar de regering een lockdown heeft afgekondigd. Hier was de sfeer beangstigend; vrienden van mij werden tegengehouden door militairen en mochten alleen met schriftelijke toestemming binnen 1 uur boodschappen doen. In mijn woonplaats Naarden zag ik ook een vrouw schreeuwend aan de kassa staan, alleen omdat het pleepapier was uitverkocht! Waar blijft die onderlinge solidariteit en ons fatsoen? Ik hou mijn hart vast voor de komende tijd.