Baloe helpt mij leven in plaats van overleven [update]

In juli plaatsten we het verhaal van Annyk (59). In deze update vertelt zij hoe het nu met haar gaat.

Nog steeds knuffelig

Hoe is het Baloe en mij vergaan, sinds ons laatste bericht? Baloe is inmiddels negen maanden oud. Ze is nog steeds knuffelig en enthousiast! Dat komt de hechting tussen haar en mij ten goede. In de lange periode dat we afstand moeten bewaren is dat heel waardevol voor mij.

Recycle heldin

Inmiddels heeft Baloe al aardig wat vaardigheden geleerd. Uit zichzelf pakt ze lege plastic flessen van straat, waar ze enorm leuk mee speelt. Bij thuiskomst geeft ze die keurig af. We brengen ze dan vervolgens samen naar de plasticbak. Zo is ze een echte recycle heldin geworden! Op deze manier hebben we de vakantie leuk ingevuld.

Sponsors gezocht!

In mijn eerdere verhaal op Wij & corona schreef ik dat Baloe mij gaat helpen: ze wordt nu opgeleid tot “assistent hond”. Voor de taken die ze gaat krijgen, is een training nodig. Met behulp van een personal trainer van stichting Bultersmekke Assistencedogs volg ik, samen met Baloe, een training die is toegespitst op mijn hulpvraag. Deze training is heel intensief en neemt twee jaar in beslag. Het kost daarom ook veel geld. Zelf kan ik dat niet helemaal bekostigen, naast het gewone onderhoud van Baloe. Ik hoop dan ook dat mensen, of ze me nu kennen of niet, enthousiast worden van deze verhalen en het leuk vinden om ons te sponsoren… Ik zou er zó mee geholpen zijn!

Mooie kaart cadeau

Als u een gift doet, groot of klein, wil ik als dank een van de natuurfoto’s aanbieden die ik zelf heb gemaakt. Neem gerust een kijkje in de galerij die je hier vindt. Kies een foto uit en print hem uit in het formaat en de kwaliteit die je zelf wenst. Of maak er mooie kaarten van!

Wilt u Annyk helpen en haar ‘assistent hond’ Baloe sponsoren? Elke bijdrage is welkom. U kunt uw gift overmaken naar stichting Bultersmekke Assistencedogs, rekeningnummer NL18INGB0004759874 onder vermelding van A. Haveman, Training Baloe.

 


 

Annyk (59) uit Amsterdam, professional en behartiger van het ervaringsperspectief

Een groot besluit

Op de foto staat Baloe, een vrolijke Labradoodle. Ze was acht weken toen ze half februari, vlak voor de corona-uitbraak, bij me kwam. Dat ik haar mocht komen halen bij de fokker, was een groot besluit. Voor het eerst alleen verantwoordelijk voor een levend wezen. Lang getwijfeld, gewikt en gewogen. Baloe helpt mij leven in plaats van overleven. Mijn hond wordt getraind tot een speciale hond, zodat ze mij kan helpen.

Onvoorwaardelijk en wederkerig

Baloe helpt mij nu al met haar vrolijkheid en enthousiasme. Ze maakt mij vrolijk als ze me weer met haar flapperende oortjes aan het lachen maakt. Als ze door het gras springt en geniet van het leven. Ze helpt me in het vertrouwen wat ik haar kan geven, en in het vertrouwen wat ze mij ook kan geven. Ze let op mij als we samen op pad gaan, en ik op haar. We zijn steeds meer een team: zo jong als ze is, het gaat steeds beter! Onvoorwaardelijk en wederkerig. Wat heb ik haar lief.

Gevoeligheid signaleren

Als Baloe wat groter is, gaat ze me helpen met mijn angst en paniek, en ook om trauma’s te overkomen. Ze leert me helpen door mijn gevoeligheid te signaleren, zodat een (nieuwe) gedwongen opname uitblijft. Zo’n opname is iets dat ik niet nog een keer ga overleven. Genoeg is genoeg!

Niet normaal

Omdat ik haar kort voor de corona-uitbraak had, knuffelden we wat af. Zo hoefde ik met haar geen 1,5 meter afstand te bewaren… De anderhalve meter samenleving vind ik geen nieuwe normale samenleving. Tja, en dan noemen ze mij niet normaal, omdat ik soms onbegrepen gedrag vertoon! Nou, Baloe begrijpt mij erg goed. En vindt de nabijheid net zo fijn als ik.

Aanraking

Maar eerlijk is eerlijk, ik ben ook een mensen-mens en mis soms de aanraking en het contact. Dat gemis heeft Baloe wat kunnen compenseren. Hoewel er voor mij toch ook niets boven menselijk contact gaat en een mooie dialoog.

 

Annyk’s verhaal is ingezonden door het Centrum voor Cliëntervaringen, een platform met partners die zich inzetten voor het verbeteren van de kwaliteit van bestaan van mensen in kwetsbare situaties door middel van participatief actieonderzoek.