Anneke (52) uit Noordwijk, werkt op de algemene revalidatie-afdeling in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp
De impact
Bij het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp werk ik voornamelijk met kwetsbare ouderen (ongeveer vijfenzeventigplus), een hoog risicogroep als het gaat om corona. Door een corona-uitbraak onder zes revalidanten op de revalidatie-afdeling in Alphen aan de Rijn hebben we de neurologische revalidatie-afdeling in Leiderdorp omgebouwd tot covid-afdeling. Daar zie je de impact dat covid heeft op de artsen, op het verplegend personeel en met name op de patiënten en de familie.
De afdeling
De afdeling is afgesloten en je moet in volle bepakking patiënten verzorgen; handschoenen aan, haarnet op, mondkapje op, spatbril op en beschermende jas aan. Het leek wel een oorlogsgebied. Toch voel je je in een pak veilig. Bovendien bieden de voorschriften houvast. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, bleek een jonge en fitte collega via een patiënt corona te hebben gekregen. Ze vreesde voor haar leven en heeft echt een jas uitgedaan. In een later stadium bleek een fysiotherapeut ook corona te hebben en ging de afdeling in quarantaine. Gelukkig is er toen niemand ziek geworden. Fijn zijn dan de sneltesten, want binnen een dag hebben we de uitslag.
De patiënten
In het begin durfde we de patiënten niet alleen te laten. Het verraderlijke aan covid is dat men er het ene uur goed uit kan zien, om vervolgens het volgende uur doodziek te zijn, met een veel te laag zuurstofgehalte, hoesten, koorts en lusteloosheid.
Een patiënt – met onderliggend lijden – kreeg bizar veel zuurstof toegediend, maar bleef benauwd en is helaas overleden aan de gevolgen van covid. En geloof me, het was een lijdensweg. Een andere patiënt heeft maar liefst 71 dagen op de IC gelegen en is nu aan het revalideren; weer lopen, praten, etc. De patiënt is erg verzwakt, heeft doorligplekken en krijgt sondevoeding omdat hij in coma lag en er vele functies daardoor zijn uitgevallen, waaronder slikken.
De familie
Naast het feit dat de patiënten ziek waren, viel het de mensen zwaar dat ze niemand mochten zien. Natuurlijk hebben we met de familie zoveel mogelijk contact gehouden. Mooi om te zien was dat de patiënten onderling heel hecht werden, ze hadden naast ons enkel elkaar.
Privé
Eind mei kreeg ik de sleutel van een ander huis, waar erg veel moest gebeuren. Er zat overal granol, dus er moest veel worden glad gestuct, alles moest in de verf en er werd een nieuwe keuken, toilet en badkamer geïnstalleerd. Ik heb veel zelf gedaan, maar hebt ook mensen ingehuurd. Dat delegeren op afstand ging me best goed af haha.
Sowieso heb ik in mijn privésituatie rekening met corona gehouden, veel mijn handen gewassen en iedereen op afstand gehouden. Je hebt toch een verantwoordelijkheid. Het valt me op hoe snel corona vergeten wordt en hoe makkelijk men nu wordt… Mensen hebben geen idee hoe erg de ziekte is.