Anatole uit Kinshasa (Congo), werkt voor de Congolese organisatie van HelpAge International
Slecht moment
Het coronavirus kon hier in Congo niet op een slechter moment komen. De meeste ouderen zijn nog het verlies aan het verwerken van hun zonen, dochters en kleinkinderen door de ebola-uitbraak. Meer dan 2.200 mensen zijn aan ebola overleden. Samen met een aantal maatschappelijke organisaties en de overheid stonden we net op het punt om de overwinning te vieren in de strijd tegen ebola. Maar toen strooide COVID-19 roet in het eten. Binnen twee weken vanaf het moment dat het eerste coronageval was vastgesteld, waren er al 81 positieve gevallen en zeven doden geteld, waarvan vier oudere mensen. Onze ouderenorganisaties rond de hoofdstad Kinshasa zijn in paniek aangezien twee van deze doden uit hun gelederen komen.
Ouderen in de steek gelaten
We maken ons grote zorgen over de maatregelen die de overheid heeft ingesteld om verspreiding van corona te voorkomen. Deze maatregelen zijn zonder overleg met belanghebbenden tot stand gekomen. Zo zijn er beperkingen ingesteld in de uitgifte van contant geld, maar veel ouderen hebben geen bankrekening en zijn hier dus van afhankelijk. Dit maakt het leven heel zwaar voor hun en hun families. Vooral mensen met chronische ziekten hebben het nu heel moeilijk. Zij lopen de grootste risico’s bij besmetting, hebben te weinig voedsel en ontsmettingsmiddelen en kunnen de zorg moeilijk bereiken omdat het openbaar vervoer stilligt en ze geen geld hebben voor een taxi naar het ziekenhuis. De overheid biedt geen enkele hulp. Het lijkt wel alsof iedereen ouderen in de steek laat door corona.
Verschillen met ebola
Buitenstaanders denken misschien dat COVID-19 op dezelfde manier kan worden bestreden als ebola. Dit is niet het geval. De corona-uitbraak vindt in andere gebieden plaats en de incubatietijd van de twee virusziekten biedt verschillende uitdagingen. Ebola heeft een incubatietijd van 2 tot 21 dagen tussen de infectie en de eerste symptomen. Iemand met ebola is echter niet besmettelijk totdat de symptomen verschijnen. Bij COVID-19 kan het virus al worden verspreid voordat mensen weten dat ze het hebben. Ebola was veel dodelijker en omdat de ziekte beter zichtbaar was, was het makkelijker om uit te leggen dat je afstand moest houden. Het is veel moeilijker uit te leggen dat mensen weg moeten blijven van mensen die er helemaal niet ziek uitzien. Wat hygiëne betreft, kunnen wel dezelfde materialen worden gebruikt bij ebola en corona.
Geen schoon drinkwater
Kinshasa, het epicentrum van de corona-uitbraak, kent verschillende uitdagingen. Zo heeft 97 procent van de bevolking geen toegang tot schoon drinkwater, de mensen zijn afhankelijk van de vervuilde rivier de Congo. Het grootste deel van de stad heeft geen sanitaire voorzieningen. Er is geen netwerk van asfaltwegen, zodat het lastig is om mensen te bereiken die hulp nodig hebben. Ook was onze hulpverlening voorheen altijd gericht op Benie, Bukavu en Goma. In Kinshasa is er nog geen goede infrastructuur voor hulp in noodsituaties.
Het verhaal van Anatole is ingezonden door HelpAge International, een netwerk van organisaties die zich inzetten voor oudere mensen in 85 landen, overal ter wereld. Het HelpAge-netwerk ondersteunt zo miljoenen ouderen om een veilig, gezond en waardig leven te leiden. Met speciale dank aan de Imam Sadr Foundation, de Amel Association en het Makassed Communal Healthcare bureau.
To read Anatole’s story in English, please click here.