Ahmed (60) uit Amman (Jordanië)
We dachten veilig te zijn
In het begin dacht ik dat het virus een gerucht was en een beetje overdreven. Ik dacht dat we zeker veilig waren omdat we geografisch ver van China verwijderd zijn. We hadden niet verwacht dat het zover zou komen dat ook wij bang moeten zijn om dicht bij onze vrienden en familie te komen. We durven niets aan te raken. Sinds het virus zich verspreidt, is alles veranderd. Er is zoveel angst, vooral sinds we weten dat ouderen er vatbaarder voor zijn dan anderen. Zelfs gewoontes die we al van kleins af aan kennen zijn nu veranderd, zoals het houden van familiebijeenkomsten en de manier waarop we met elkaar communiceren.
Met z’n tienen in een klein huis
Het verkrijgen van ontsmettingsmiddelen is inmiddels onze grootste zorg, omdat die meestal niet beschikbaar zijn. De grootste schok was toen de regionale overheid een avondklok aankondigde, waardoor mensen hun huis niet mogen verlaten. Zelfs niet om boodschappen te kopen. Het voelt alsof we in een kamer zitten zonder ramen of deuren. Ik maak me zorgen dat het virus zich verder zal verspreiden en ben heel bang dat het mijn kinderen en de rest van mijn familie treft. Als iemand van ons het zou oplopen, dan lopen we allemaal gevaar aangezien we met z’n tienen in ons kleine huisje wonen.
Noodzaak of overdreven?
Eerlijk gezegd vind ik niet dat de toegang tot gezondheidsdiensten goed is geregeld. Als ik het noodnummer bel, is er geen snelle reactie vanwege de enorme drukte. En voor zover ik weet, is er geen speciaal nummer voor ouderen of voor noodgevallen. De media vervullen hun rol in het vergroten van het bewustzijn over het virus en over preventieve maatregelen, en brengen het laatste nieuws over de situatie in Jordanië. Het virus is voor iedereen gevaarlijk, vooral omdat het aantal geïnfecteerde gevallen met de dag toeneemt. De regering neemt strenge maatregelen om het virus in te dammen en de verspreiding ervan te voorkomen. Tegelijkertijd vragen mensen zich af of dat allemaal noodzakelijk of overdreven is. Zelf denk ik dat de maatregelen in het belang van de burgers zijn en het bewustzijn helpen vergroten.
Verwijten richting ouderen
De regering en lokale gemeenschap hebben initiatieven ontwikkeld om mensen te ondersteunen, maar die zijn algemeen en niet speciaal gericht op ouderen. Oudere zorgverleners zoals ik zouden specifieke hulp moeten krijgen. Ik ben de kostwinner voor mijn familie, zij steunen op mij maar ik heb nu geen vast inkomen. Ik hoop dat deze cisis snel voorbij is. Ook hoop ik dat instanties meer aandacht besteden aan de behoeften van oudere mensen. Er zijn veel instellingen die opkomen voor de rechten van kinderen en vrouwen, maar slechts weinigen die de rechten en belangen van ouderen behartigen. Helaas zien we sinds corona veel verwijten richting oudere mensen. Op sociale media wordt weinig rekening gehouden met de gevoelens van ouderen. Er wordt vaak gezegd dat dit virus alleen ouderen raakt maar dit is een grote misvatting, want het kan iedereen treffen.
Facebook-campagne
Het comité van ouderen, dat in Jordanië momenteel werkt onder de vlag van HelpAge International, is een prachtige campagne gestart op Facebook met als titel ‘My Health, My Care’. Deze campagne heeft tot doel de gezondheidszorg voor ouderen te verbeteren en het bewustzijn te vergroten over het belang van het mentale welbevinden van ouderen tijdens deze pandemie. Het biedt ouderen veel advies en informatie over het coronavirus. Nog belangrijker zijn de telefoontjes van de medewerkers en vrijwilligers van HelpAge naar ons, oudere mannen en vrouw. Die helpen echt enorm om ons stressniveau te verlagen en om ons te laten weten dat er mensen en organisaties zijn die oprecht om ons geven.
Het verhaal van Ahmed is ingezonden door HelpAge International, een netwerk van organisaties die zich inzetten voor oudere mensen in 85 landen, overal ter wereld. Het HelpAge-netwerk ondersteunt zo miljoenen ouderen om een veilig, gezond en waardig leven te leiden.
To read Ahmed’s story in English, please click here.