Je bent niet oud, zolang je maar in actie blijft!

Adrie (74) uit Leiden, veelzijdig vrijwilliger

Met de deur in huis

Om maar meteen met de deur in huis te vallen (spreekwoordelijk dan he, want andermans huizen zijn nu verboden toegang), ik mis het vrijwilligerswerk dat ik doe. Nu alles stil ligt, besef ik pas wat een plezier ik eruit haal. Voorlopig geen wekelijkse taallessen aan vluchtelingen, en geen taalcafés waar ze naast de taal oefenen ook sociale contacten kunnen opdoen. In plaats daarvan bel ik de leerlingen op om een praatje te maken, dat vinden ze fijn. Ik zat ook om de veertien dagen achter de balie in diaconaal centrum De Bakkerij, waar ook veel vluchtelingen komen en andere mensen die hulp kunnen gebruiken.

Nagelverzorging voor daklozen

Helaas kan ik nu ook geen suppoost zijn in een klein museum in Rijnsburg. Op de foto ziet u mij voor het standbeeld van graaf Floris Vijf, dat vlakbij het museum staat. Ik vertel graag over Floris Vijf, hij gaf vroeger feesten in de Adellijke Abdij die daar toen stond. Voorlopig ben ik ook geen gastvrouw in Natuurcentrum Katwijk, en kan ik geen nagelverzorging bieden voor daklozen. Verder is het bijstaan en helpen van een zieke vriend nu lastig. Maar zijn tuin kan ik nog wel bijhouden. Dat is tenminste iets. Naast al het vrijwilligerswerk, mis ik de activiteiten van de historische vereniging Oud Leiden, en mijn bezoekjes aan de bibliotheek.

Kaarsje branden

Mijn dagen zijn nu dus een stuk minder gevuld. Toch ga ik er elke ochtend om kwart voor acht uit. Ik doe wat huishoudelijk werk en fiets er op los. Ik neem dan een boek mee en ga ergens op mijn gemak zitten lezen. Leestip: ‘Leon & Juliette’ van Annejet van der Zijl, het boekenweekgeschenk van 2020. Ik ben dankbaar voor de zon en voor het feit dat we nog wel naar buiten mogen. Vaak koop ik een bosje bloemen aan de weg, want de telers hebben het hartstikke zwaar. En gelukkig kan ik helpen bij de Hooglandse kerk, die één uur per dag open gaat zodat mensen in deze tijd een kaarsje kunnen branden. Maar daarmee vul ik geen zeven dagen in de week… Vroeger vond ik mensen van mijn leeftijd maar oud. Nu helemaal niet haha, zolang je maar in actie blijft!